Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels 4 op een rij en 4 op een rij (tetris):

Doel van het spel

Bij vier op een rij is het de bedoeling om 4 stenen van de eigen kleur (rood of geel) op een rij te krijgen. Dit mag diagonaal, horizontaal en verticaal. Je moet dus 4 stenen op een rij krijgen en dit doe je door één voor één een zet te doen. 4 op een rij (tetris) is een variant op 4 op een rij en kent dezelfde basisregels, met een kleine afwijking die aan het eind wordt besproken.

Het bord en het begin

Het bord is 8 rijen bij 8 kolommen. Je begint met een leeg bord en naarmate het spel vordert, loopt het bord voller.


Het spel begint dus met een leeg bord. Geel is altijd als eerste aan zet. De gele speler moet een zet doen op de eerste lijn, maar mag kiezen welke kolom (a t/m h). Na het zetten met de speler zijn of haar zet bevestigen. Je moet altijd op een lege plek zetten en je moet boven een andere steen zetten of op de 1e (onderste) rij.

Na de gele zet, zit het bord er als volgt uit:


Taktiek

Je kunt het beste een aanval maken van 2 dreigingen boven elkaar van 3 stenen. Je kunt dan namelijk in je volgende beurt in de rij gooien waar je de 2 dreigingen tegelijk hebt. De tegenstander moet dan op je eerste dreiging gooien en je gooit er vervolgens boven op en krijgt zo vier op een rij. Hieronder staat een voorbeeld daarvan:Rood moet nu op F2 gooien om te voorkomen dat geel wint en dan gooit geel vervolgens op F3. Daarna is er een dreiging op G3 en G4. En gaat natuurlijk gaat geel op G2 gooien en moet rood op G3 gooien en gooit geel op G4 om zodoende te winnen.

Je kunt natuurlijk ook profiteren van de fout van iemand anders. Maar dat zal niet vaak voorkomen. En vooral niet met de gevorderde tegenstanders. Hieronder staat een voorbeeld waarbij het zou kunnen:Zoals je op het plaatje hierboven ziet is er nog niks aan de hand maar het zou zo maar kunnen dat geel op A1 gooit. Dan is het spel snel afgelopen want de rode speler gooit dan op A2 en vervolgens moet geel op B3 gooien want anders gooit rood daar en is het al afgelopen. Vervolgens gooit rood gooit daar weer boven op (B4) en krijgt zo als nog 4 op een rij. Lok dus altijd de tegenstander uit voor het maken van fouten.

4 op een rij (tetris)

Deze variant op 4 op een rij houdt in dat als de onderste rij vol is met stenen, deze rij (net als in tetris) verdwijnt. Hierdoor kun je de tegenstander soms zijn/haar overwinning ontnemen en heb je meer tactische mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan 3 stenen boven elkaar op rij 6,7 en 8. Als je tegenstander dan de onderste rij weghaalt, dan zakken jouw stenen naar rij 5,6 en 7 en kun je in dezelfde kolom op rij 8 jouw 4 op een rij maken. Ook hier win je als je vier op een rij hebt. Dit gaat trouwens voor op het zakken van een rij. Er wordt dus eerst gechecked of iemand in een beurt vier op een rij heeft behaald. Als dat zo is, dan heeft die persoon gewonnen en zakt de stenen niet 1 rij naar beneden.

Auteur: Egbert Brinks (Espeedy)