Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels Kastell-Castello:


Inleiding en doel van het spel

Kastell-Castello is een spel van Niek Neuwahl dat wordt uitgegeven door Loquai Holzkunst. Twee spelers moeten in dit spel samen een kasteelterrein volbouwen. Elke speler probeert 1 van zijn stukken zodanig te plaatsen dat de tegenstander de volgende beurt geen van zijn overgebleven stukken meer kan plaatsen. Degene die als eerste geen stukken meer kan plaatsen, heeft verloren.
Het bord

Het spel start met een leeg bord van 8x8 waar op 3 willekeurige velden bomen zijn geplaatst. Zie hieronder:

De stukken

Elke speler krijgt 7 verschillende stukken in een eigen kleur (wit of zwart). De stukken hebben elk vier blokjes maar in 7 verschillende basisvormen (zogenaamde tetromino's). Zie hieronder de verschillende stukken die er zijn:


Het spelverloop

De spelers plaatsen om de beurt 1 van hun overgebleven stukken op het bord, waarbij wit begint. Stukken mogen niet over bomen of al liggende stukken heen worden gelegd. De stukken mogen ook worden geroteerd. Een speler selecteert een stuk door er op te klikken en roteert het door er nogmaals op de klikken. Door met de muis over het bord te gaan, kan de speler zien of een stuk past en indien het past, kan de speler opnieuw klikken om het stuk te plaatsen.

Einde van het spel

Het spel eindigt als de speler die aan de beurt zou komen, geen van zijn overgebleven stukken meer kan plaatsen. De speler die als laatste een stuk heeft geplaatst, wint het spel. Zie hieronder voor een spel dat is afgelopen. Zwart heeft gewonnen omdat het stuk van wit niet meer op het bord kan worden geplaatst. Dit geldt ook als beide spelers alle stukken hebben geplaatst. Degene die dan het laatste stuk heeft geplaatst, heeft gewonnen.

Tip

Dit spel heeft niet zo heel veel beurten, dus vanaf het begin moet je opletten. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden welke stukken je tegenstander nog heeft en welke stukken jij nog hebt.