Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels codekraker:


Inleiding en doel van het spel

Codekraker is vergelijkbaar met Mastermind voor 2 personen. Elke speler moet proberen de code te raden van de tegenstander. Degene die als eerste de code van de tegenstander raadt, heeft gewonnen.

Bepalen van jouw code

Elke speler begint eerst met het kiezen van de code die de tegenstander moet raden. Er zijn vijf posities die elk gevuld kunnen worden met 6 kleuren. Je mag een kleur vaker gebruiken.

Na het bevestiging van de keuze, zie je jouw opstelling half verborgen onderaan het bord. Als beide spelers de code hebben geplaatst, begint het raden naar de code van je tegenstander.


Raden van de code

Je moet nu proberen de code van je tegenstander te raden, je krijgt na elke zet informatie over de code van je tegenstander in de vorm van witte en zwarte pinnetjes, naast jouw ingevoerde oplossing. Wit wil zeggen: de goede kleur op de verkeerde plek en zwart: de goede kleur op de goede plek. In de onderstaande stelling heeft iemand net 2 kleuren op de goede plek en 1 op de verkeerde plek.


Het einde van het spel

Het spel is afgelopen als na elke gelijkmakende beurt iemand de code heeft geraden. Heeft 1 speler het geraden en de andere nog niet, dan heeft die speler gewonnen; hebben beide spelers het geraden, dan is het remise. Als het speelbord vol is en beide speler hebben het niet geraden, dan is het ook remise.

In de bovenstaande stelling is de linker code geraden, dat zie je ook aan de 5 zwarte pinnetjes.