Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels dammen:

Het bord en het begin

Het dambord moet zo geplaatst zijn dat het veld uiterst links op de onderste rij een donker veld is. Jijbent.nl zorgt ervoor dat dat altijd zo wordt geplaatst. De speler die begint heeft de witte stenen.


Zetten van de stenen

Je mag je stenen elke keer 1 plaats schuin naar voren zetten, dat mag schuin naar links en schuin naar rechts, zolang je maar niet buiten het bord zet. De plek waar je naar toe zet, moet ook leeg zijn. Bij dammen gebruik je alleen de donkere velden om op te zetten. Dit schuiven van de stukken mag zolang je niet een stuk van je tegenstander kunt slaan.


Slaan

Slaan kun je als er een steen van je tegenstander naast je staat (kan schuin aan al de 4 de richtingen) en de plek over de steen heen (dus 2 plaatsen verder), leeg is. Slaan is verplicht. Bij Jijbent.nl wordt dit automatisch afgedwongen. Dus als je denkt dat je niet kunt zetten, komt dat waarschijnlijk doordat je een steen moet slaan. Je mag zowel vóór- als achteruit slaan. En tijdens een meerslag is het mogelijk dat je bijvoorbeeld eerst een keer vooruit slaat en dan achteruit.


Meerslag gaat vóór! Als je dus de keuze hebt tussen verschillende slagen, moet je de slag uitvoeren waarbij je meeste stukken slaat. Een dam die je kunt slaan geldt ook als één stuk. In tegenstelling tot dat wat veel mensen denken, gaat damslag niet vóór! Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór.


Nog een voorbeeld:

Hierboven een voorbeeld waarbij de witte dam de vier zwarte schijven op 2 manieren slaan. In beide gevallen moet hij om de slag voort te kunnen zetten na het slaan van de eerste schijf al gewoon een leeg veld passeren, en dan kan hij kiezen of hij vanaf het 2e veld de rode lijn volgt om er zo 4 te slaan of dat hij nog 2 velden verder gaat en de groene lijn volgt. Vervolgens na het slaan van alle vier de schijven kan hij z'n dam neerzetten op elk van de met de rode of groene stippellijn aangegeven velden.

Dam halen

Je haalt alleen een dam als jouw steen op de damlijn (de bovenste lijn) tot stilstand komt, door een zet of een slag. Als je tijdens een slag wel de damlijn bereikt maar moet doorslaan zodat de slag niet op de damlijn eindigt, heb je geen dam gehaald.


Met een dam mag je veel verder zetten dan met een gewone steen. Je mag diagonaal zetten naar elk vrij veld, zolang je geen andere steen tegen komt.


Einde van het spel

Je hebt verloren als je geen stukken meer hebt, óf als je geen enkele zet meer kunt uitvoeren omdat al je stukken geblokkeerd zijn door die van je tegenstander. Je kunt ook verliezen door de partij 'op te geven', bijvoorbeeld omdat je zoveel achter staat dat verder spelen geen zin meer heeft.

Remise regels

Sommige partijen eindigen onbeslist: remise. Dan kunnen beide spelers niet meer winnen, tenzij de tegenstander een enorme fout maakt, maar het is niet toegestaan om daarop te wachten door eindeloos door te spelen. Officieel is het remise als:
  • beide spelers het overeenkomen (dit kan pas als er wederzijds 40 zetten zijn gedaan) en/of
  • na wederzijds zestien zetten (dus 16 zetten van wit en 16 zetten van zwart) in een stand van één dam tegen drie stukken waaronder een dam en/of
  • na wederzijds vijf zetten in een stand van één dam tegen maximaal twee stukken waaronder een dam. (Als beide spelers bijvoorbeeld nog slechts één dam hebben, geldt dus de 5 zetten-regel.
  • na wederzijds 25 zetten, waarbij er niet wordt geslagen en er niet met een schijf wordt gezet.
  • na drie maal dezelfde stand op het bord, waarbij dezelfde speler aan zet is.

    Je kunt een remise claimen door een bericht naar de admins te sturen (via support), met vermelding van tegenstander en spelnummer en daarbij het bericht welke zet je van plan bent te spelen waardoor er een remisesituatie ontstaat. Remise claimen mag alleen als je zelf eerst remise hebt aangeboden. De admin zal dan de claim controleren en als de claim terecht is de partij remise maken.