Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels dobbelspel:

Doel van het spel

Dobbelspel wordt op Jijbent.nl gespeeld met 2 spelers. De bedoeling van het spel is door het gooien van dobbelstenen bepaalde combinaties te maken en daarmee een zo hoog mogelijke score op te bouwen. Elke speler heeft 3 kolommen waarin de score kan worden ingevuld. De eerste kolom telt 1x mee, de tweede 2x en de derde 3x.

Dobbelstenen gooien

Aan het begin van een beurt gooit een speler (random) 5 dobbelstenen. Je mag deze direct gebruiken, maar je mag per beurt ook (al dan niet een deel van) je dobbelstenen 2x opnieuw gooien. Als je tevreden bent met hoe de dobbelstenen zijn gevallen of als je niet meer mag gooien (na 2 keer), dan moet je je score vastleggen op het scoreformulier. Als je klikt op Gooi opnieuw, dan worden de dobbelstenen gegooid waarvan de vinkbox is aangevinkt. Je kunt de vinkbox ook aanvinken door op een dobbelsteen te klikken. Je vinkt het dan weer uit door er opnieuw op te klikken.Mogelijke scores

In de bovenste helft van het scoreformulier, leg je de waardes vast van het aantal keer dat je een dobbelsteen hebt, maal de waarde van die dobbelsteen. Dus als je b.v. 3 zessen hebt, dan kun je een score van 18 invullen in 1 van jouw 3 kolommen of als je 4 keer een 1 hebt, dan scoor je 4 op de regel waar 'Enen' staat. Als je eenmaal ergens hebt gescoord, kun je daar niet opnieuw een score invullen. In de onder helft scoor je bij bepaalde combinaties:
 • Drie dezelfde: hier scoor je de totaalwaarde van je dobbelstenen, mits je minstens 3 dezelfde dobbelstenen hebt.
 • Vier dezelfde: hier scoor je de totaalwaarde van je dobbelstenen, mits je minstens 4 dezelfde dobbelstenen hebt.
 • 3+2 dezelfde: hier scoor je 25 als je en 3 dezelfde hebt en 2 dezelfde hebt (van een andere waarde).
 • Kleine straat: hier scoor je 30 als je minstens 4 opeenvolgende dobbelstenen hebt (b.v. 1, 2, 3 en 4).
 • Grote straat: hier scoor je 40 als je 5 opeenvolgende dobbelstenen hebt (b.v. 1, 2, 3, 4 en 5).
 • Vijf dezelfde: hier scoor je 50 als je 5 dezelfde hebt.
 • Kans: hier mag je altijd je dobbelstenen scoren, je krijgt dan de totaalwaarde van je dobbelstenen.

  Hieronder zie je een voorbeeld waarbij 1 speler 3+2 dezelfde heeft gescoord en de andere spelen 2x een drie.

  Als je ergens een score wilt invullen die niet mogelijk is, dan krijg je daar een score van nul (0).

  Bonus

  Als een speler in de bovenste 6 rijen een score haalt van 63 of meer, dan krijgt die speler in de betreffende kolom een bonus van 35 punten.

  Einde van het spel

  Het spel is afgelopen als er een score is in elk vakje van het scoreformulier. De winnaar is degene met de hoogste totaalscore. De totaalscore is de score van kolom 1 plus de score van kolom 2 maal 2 plus de score van kolom 3 maal 3.

  Strategie

  Zorg dat je de hoge scores vooral in de derde kolom scoort, dus als je vijf dezelfde haalt voor de eerste keer, leg die dan vast in de derde kolom. Verder moet je ervoor zorgen dat je vooral in kolom 3 een bonus haalt. Maar als je die al makkelijk haalt is het soms aantrekkelijk om een hoge score juist in kolom 2 vast te leggen zodat je daar ook een bonus haalt. Wees zuinig op je 'Kans'-velden en gebruik die alleen als je verder niks met je dobbelstenen kunt. Probeer ook de scores van 3 en 4 dezelfde zo hoog mogelijk te maken door die vooral met zessen of vijven te maken.