Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels Domino:


Inleiding en doel van het spel

Domino is een spel dat met speciale domino stenen wordt gespeeld en waarbij je om de beurt stenen moet aanleggen met hetzelfde aantal ogen tegen elkaar. Degene die het eerst al zijn stenen kwijt is wint een ronde. Er worden 4 rondes gespeeld. De speler met het minste aantal strafpunten wint het spel. Wit is de startspeler in de eerste ronde, de startspeler wisselt bij elke nieuwe ronde. Aan het begin van een ronde wordt 1 willekeurige steen open neergelegd, dit is de startsteen. De startsteen mag geen steen zijn met 2x hetzelfde aantal punten er op. Hieronder staat de startopstelling van een ronde.


De Dominostenen

Er zijn 28 verschillende dominostenen in dit spel (een zogenaamde dubbel zes set). Zie de afbeelding hieronder voor alle dominostenen in het spel.


Het spelverloop

Vooraf aan elke ronde krijgen beide spelers elk random 7 stenen. De rest wordt later gebruikt om de hand mee aan te vullen. De spelers zijn om en om aan de beurt. Als een speler aan de beurt is moet deze een steen aanleggen volgens de volgende regels:
 • Je bent verplicht een steen aan te leggen, passen mag en kan niet.
 • Je mag alleen een steen plaatsen aan 1 van de beide open uiteinden van de liggende stenen.
 • Je mag alleen een steen aanleggen zodanig dat het aantal ogen dat je aanlegt hetzelfde is als het aantal ogen waaraan je de domino aanlegt.
 • In deze variant hebben dubbele stenen (2x hetzelfde aantal ogen) geen extra betekenis, je legt ze op de normale manier aan.
 • Als je niet kunt, moet je net zoveel stenen pakken van de resterende stenen totdat je wel weer kunt (Op jijbent.nl wordt dat automatisch voor je gedaan).

  Einde van een ronde

  Een ronde kan op 2 verschillende manieren eindigen:
 • Zodra een speler geen stenen meer heeft (de laatste steen heeft kunnen spelen), eindigt de ronde direct.
 • Zodra er nog maar 2 stenen in de resterende stenen over zijn en de speler aan zet kan niet, dan eindigt de ronde ook.

  Aan het einde van een ronde krijgen de spelers strafpunten ter waarde van het aantal punten dat ze nog in handen hebben (het aantal stippen/punten op de stenen). Als iemand al zijn stenen wegspeelt krijgt die speler dus 0 strafpunten. Als iemand al zijn stenen wegspeelt, krijgt de tegenstander 5 extra strafpunten bovenop de waarde van de stenen in de hand.

  In de afbeelding hieronder staat een mogelijke eindstelling waarbij iemand al zijn stenen kwijt is.


  Einde van het spel

  Het spel eindigt als er 4 rondes zijn gespeeld. De speler met het minste aantal strafpunten (opgeteld over de 4 rondes) wint. Hebben beide spelers evenveel strafpunten dan wordt het een gelijkspel.