Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels kamertjeverhuur:

Doel van het spel

Zorg dat jij meer kamers verhuurt dan je tegenstander. Een kamer is verhuurd als alle 4 de wanden (zijkanten) zijn geplaatst. Iedereen mag om de beurt muren plaatsen, zodra je een kamer kunt verhuren (als jij de laatste muur plaatst van een kamer), mag je direct weer een zet doen. Als alle muren zijn geplaatst en dus alle kamers zijn verhuurd is het spel afgelopen. Degene met de meeste kamers is de winnaar van het spel.

In het Engels wordt dit spel ook wel Dots and Boxes genoemd.

Het plaatsen van de muren

Om de beurt mogen de spelers muren plaatsen (klik op een horizontale of verticale lijn waar nog geen muur staat). In de figuur hieronder is linksboven de eerste muur geplaatst.


Kamers verhuren

Zodra alle 4 de muren van 1 kamer (vierkant) zijn geplaatst, is de kamer verhuurd door degene die als laatste de muur heeft geplaatst. Na een aantal zetten kan het bord er als volgt uit zien:

Rood heeft hier een voorsprong van 9 kamers verhuurd tegen 2 kamers verhuurd door blauw.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als alle muren zijn geplaatst en als alle kamers zijn verhuurd. De winnaar is degene die de meeste kamers heeft verhuurd. Zie hieronder waar rood heeft gewonnen met 23 kamers tegen 2.


Strategie

Oppervlakkig gezien komt er bij dit spel niet veel strategie bij kijken. In het begin van het spel worden er meestal geen kamers verhuurd en plaatst iedere speler zijn muren. Daarna wordt vaak 1 speler gedwongen zijn tegenstander een kans om een kamer te verhuren, te geven. Bij beginners zie je in het eindspel dan ook vaak dat er om de beurt een serie van kamers verhuurd kan worden, met de langste serie als laatste (die dan ook wint). Basis strategie hierbij is dan ook zogenaamde reeksen van muren. Waarbij de speler die als eerste aan zet is een even aantal reeksen moet zien te maken en zijn/haar tegenstander een oneven aantal. Voor een hele uitgebreide site over strategie van kamertje verhuren zie deze site.