Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels Mahjong Battle:

Inleiding en doel van het spel

Mahjong Battle is een bordspel voor twee personen uit China en wordt gespeeld met mahjongstenen. Het is de bedoeling dat je combinaties maakt van telkens twee dezelfde vrije stenen. De punten van die stenen vormen je score van die beurt. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

Start van het spel

Er zijn in totaal 108 verschillende stenen in het spel. Van bamboe, karakter en wiel met de getallen 1 tot 9 zijn er telkens 2 paar in het spel. Aan het begin van het spel worden deze random over het speelveld van 12 kolommen en 9 rijen verdeeld zodanig dat er in ieder geval 2 geldige zetten mogelijk zijn. Hieronder staat een mogelijke startopstelling van het spel.


Het spelverloop

Om de beurt moeten de spelers twee dezelfde vrije stenen wegpakken. Een steen is vrij als er geen steen in de rij erboven of eronder ligt. Je pakt dus vanaf de onderkant of bovenkant de steen. Zie hieronder voor de mogelijke stenen die je kunt pakken. De score van een zet is het aantal punten dat op de stenen staat. Als je twee keer een 9 pakt, krijg je die beurt 9 punten. Bij de characters staat de waarde op de steen, bij de andere stenen (bamboe en wiel) moet je het aantal wielen (circels) of bamboestokken tellen om de waarde te bepalen.


Einde van het spel

Het spel is afgelopen als er geen stenen meer zijn (leeg bord) of dat er geen vrije stenen meer kunnen worden gepakt (geen geldige zet meer). De speler met de meeste punten van alle zetten opgeteld, wint het spel.