Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels molenspel:

Doel van het spel

Zorg dat je tegenstander minder dan 3 stenen overhoudt of dat je tegenstander niet meer kan zetten. Er zijn drie fases in het spel (plaatsen en verplaatsen). In elke fase kun je stenen van je tegenstander verwijderen als je 3 op een rij maakt (horizontaal of verticaal), dit wordt een molen genoemd. Elke keer als je een molen vormt, mag je een steen van je tegenstander verwijderen (behalve als deze onderdeel van een eigen molen is, tenzij alle stenen van je tegenstander onderdeel van een molen zijn).

Het molenspel is een van de oudst bekende spellen en bekend in meerdere Europese landen onder verschillende namen: Nine Men Morris, Mühle, Mill en Merrelles.

Fase 1: het plaatsen van de stenen

Allereerst moet de spelers om de beurt elk een steen op het bord plaatsen op de kruisingen tussen horizontale en verticale lijnen (aangegeven met een stip). Deze fase stopt zodra elke speler 9 stenen heeft geplaatst.

Na een aantal zetten kan het bord er als volgt uit zien:


Fase 2: het verplaatsen van de stenen

Als elke speler zijn 9 stenen heeft geplaatst, begint de 2e fase. Bij elke beurt mag de speler een steen verplaatsten naar een naastgelegen vrije plek. Ook hier geldt weer als je een molen vormt, mag je een steen van je tegenstander verwijderen.

Fase 3: het verplaatsen van de stenen bij minder dan 4 stenen.

De derde fase begint wanneer iemand slechts 3 stenen overheeft. Bij elke zet mag degene dan naar elke vrije plek zetten in plaats van de naastgelegen plek.

Einde van het spel

Je wint het spel als je tegenstander minder dan 3 stukken overheeft of geen geldige zet meer overheeft.

Strategie

Een taktiek die effectief is gedurende het spel is om 3 hoekpunten proberen te krijgen binnen hetzelfde vierkant. Dit geldt vooral gedurende de 1e fase wanneer er nog niet zoveel stenen op het bord staan. Dit verhoogt de kans om een molen te vormen vroeg in het spel.

Tacktiek is pas echt van belang in het middenspel. Het vormen van een molen, en dan een steen er uit halen in de ene beurt en het weer maken van een molen de volgende beurt (met die verplaatste steen), resulteert in het verwijderen van een steen van je tegenstander om de 2 beurten. Een nog betere variant is het vormen van een constructie waarbij een steen uit een molen halen betekent dat je direct weer een molen vormt. Een steen kan dus elke beurt een molen vormen waarbij je elke beurt dus een steen van je tegenstander verwijdert.

Remise regels

Sommige partijen eindigen onbeslist: remise. Dan kunnen beide spelers niet meer winnen, tenzij de tegenstander een fout maakt, maar het is niet toegestaan om daarop te wachten door eindeloos door te spelen. Officieel is het remise als:
  • beide spelers het overeenkomen.
  • als 3 keer dezelfde stelling voorkomt. *
  • als er bij 50 opeenvolgende beurten geen molen wordt gevormd. *
* Deze punten worden door Jijbent.nl niet automatisch gedetecteerd, omdat je normaal gesproken ook de remise moet claimen. Je kunt deze remise dan claimen door een privebericht naar de betreffende admin te sturen, met vermelding van tegenstander en spelnummer en met het bericht: "Ik ben van plan om deze zet [zetomschrijving] te spelen waardoor 3x dezelfde stelling ontstaat. Daarom claim ik een remise.". De admin zal dan de claim controleren en als de claim terecht is de partij remise toekennen.Remise claimen mag alleen als je zelf eerst remise hebt aangeboden.
Als je doorspeelt, mag dat, maar alleen door zelf ook remise aan te bieden in het spel.
(Als je gewoon doorspeelt vervalt het recht om remise te claimen, let er ook op dat het om 3x dezelfde stelling gaat, als wit 3x dezelfde zetten herhaalt, maar zwart doet na 2x wat anders is het geen remise).