Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels pinguin:

Doel van het spel

Pinguïn is een spel van Alvydas Jakeliunas en Günter Cornett en wordt uitgebracht door Fantasy Flight Games. Hongerige pinguïns huppen van de ene ijsschots naar de andere op jacht naar vis. Ze proberen daarbij de pinguïns van andere spelers de pas af te snijden om zo de meest visrijke gebieden voor zichzelf te bemachtigen. De speler van wie de pinguïns aan het einde van het spel de meeste vis hebben gevangen, wint het spel.

Start van het spel

60 zeshoekige ijsschotsen met 1, 2 of 3 vissen (30 met 1 vis, 20 met 2 vissen en 10 ijsschotsen met 3 vissen) worden door Jijbent.nl in een patroon (random) verdeeld over het bord. Rijen van 7 en 8 ijsschotsen wisselen elkaar daarbij af. Zie hieronder voor een voorbeeld bord.1e fase: pinguins plaatsen

Elke speler krijgt bij de start van het spel 4 pinguïns. Om de beurt plaatsen de spelers één pinguïn op een ijsschots met één vis. Spelers mogen geen pinguïns plaatsen op schotsen die al bezet zijn.


2e fase: op jacht

Zodra alle pinguïns op het speelveld staan, begint de jacht. Om de beurt mogen de spelers één pinguïn verplaatsen. De speler die aan de beurt is, voert in de aangegeven volgorde de volgende 2 acties uit:
  1. De speler mag één pinguïn onbeperkt in een rechte lijn van onbezette ijsschotsen verplaatsen, de richting is vrij, maar mag tijdens de zet niet worden veranderd (zie figuur hieronder). Verder mogen de pinguïns niet op of over ijschotsen met andere pinguïns springen. Hetzelfde geldt voor gaten die ontstaan zijn door het wegpakken van ijsschotsen (zie 2e actie); ook daar mogen de pinguïns niet overheen.
  2. Aan het einde van zijn beurt verwijdert de speler de ijsschots waarop de pinguïn aan het begin van de beurt stond. Het aantal vissen op de ijsschots wordt bij zijn/haar punten opgeteld. Als een pinguin niet meer kan zetten, wordt deze met de ijsschots van het bord genomen en wordt het aantal vissen op de ijsschots bij de punten van die kleur opgeteld.


Het einde van het spel

Als een speler geen pinguïns meer op het bord heeft, mag de andere speler doorspelen totdat hij/zij ook geen geldige zetten/pinguïns meer heeft. Op dat moment is het spel afgelopen. De speler met de meeste vissen is de winnaar! Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste ijsschotsen. Als het dan nog gelijk is, eindigt het spel in remise.

Strategie

Probeer natuurlijk zoveel mogelijk schotsen met 3 vissen te pakken, maar zorg er vooral voor dat je een deel van het bord niet meer bereikbaar maakt voor je tegenstander zodat je later in het spel dat deel rustig weg kunt spelen.