Inleiding en doel van het spel
Tablut is een van de best beschreven spellen van een groep spellen die de Hneftafl spellen wordt genoemd. Deze spellen komen oorspronkelijk uit Lapland en worden ook wel Viking spellen genoemd. Tablut is een spel waarbij de doelen voor elke speler anders zijn. Acht blonde Zweden met hun koning moeten het opnemen tegen 16 donkere Moskovieten. De bedoeling van de Zweden is om hun koning te laten ontsnappen naar 1 van de hoeken van het spel. De bedoeling van de Moskovieten is om de Zweedse koning te doden. Er zijn verschillende regels bekend van dit spel, op Jijbent.nl kiezen we voor een variant die vergelijkbare winstkansen heeft voor beide partijen.
Startopstelling van het spel
De startopstelling van het spel is hieronder weergegeven. De koning staat op zijn troon (ook wel konakis genoemd). De Zweden mogen beginnen en om beurten kunnen spelers hun stukken verplaatsen naar een leeg veld. Door insluiting kunnen stukken van de tegenstander worden verslagen.

Verplaatsen van de stukken
Voor het verplaatsen van de stukken gelden de volgende regels:
Alle stukken kunnen zich alleen orthogonaal (horizontaal of verticaal) verplaatsen over een willekeurig aantal lege velden naar een leeg veld. Vergelijkbaar met de toren in het schaakspel.
Alleen de koning mag eindigen op de troon en de hoekpunten. Andere stukken mogen wel via de troon worden verplaatst, maar daar niet eindigen.
Je mag maar 3 keer heen en weer tussen 2 velden met hetzelfde stuk, om zettenherhaling tegen te gaan.

Gewone stukken slaan
Stukken kunnen alleen indirect worden geslagen, door een zogenaamde insluiting. Wanneer een speler precies één stuk van de tegenstander direct insluit tussen 2 van zijn eigen 'normale' stukken (orthogonaal, niet diagonaal) wordt het stuk van de tegenstander van het bord genomen. Op die manier kun je met één zet, twee of zelfs drie stukken van de tegenstander van het bord verwijderen (b.v. 1 je sluit 1 stuk horizontaal naar rechts in en in stuk verticaal naar beneden). Een stuk kan ook geslagen worden door het in te sluiten tussen een vijandig stuk en 1 van de vier hoekpunten (a1, a9, i1, i9). De koning mag niet meedoen bij het insluiten.

De koning slaan
Voor de koning gelden iets andere regels voor het insluiten. De koning wordt verslagen door het aan 4 kanten in te sluiten (niet diagonaal) door stukken van de tegenstander. Verder mag het ook door het aan 3 kanten in te sluiten en dat de vierde kant de troon (midden van het bord) of een zijkant van het bord is.

Het einde van het spel
Als de koning één van de vier hoeken van het bord bereikt, winnen de Zweden (wit). Als de koning van de Zweden wordt verslagen, winnen de Moskovieten (zwart). Als iemand niet meer kan zetten (door insluiting), verliest het spel.
Remiseregels
Sommige partijen eindigen onbeslist: remise. Dan kunnen beide spelers niet meer winnen, tenzij de tegenstander een fout maakt, maar het is niet toegestaan om daarop te wachten door eindeloos door te spelen. Het is op Jijbent.nl remise als:
beide spelers het overeenkomen
als 3 keer dezelfde stelling voorkomt *
als er bij 50 opeenvolgende zetten geen stuk geslagen wordt (hiermee wordt bedoeld 50 zetten per speler, dus 100 halfzetten) *
* Deze punten worden door Jijbent.nl niet automatisch gedetecteerd.
Je kunt een remise claimen door een bericht naar de admins te sturen (via support), met vermelding van tegenstander en spelnummer en daarbij het bericht welke zet je van plan bent te spelen waardoor er een remisesituatie ontstaat. Remise claimen mag alleen als je zelf eerst remise hebt aangeboden. De admin zal dan de claim controleren en als de claim terecht is de partij remise maken.
Als je doorspeelt, mag dat, maar alleen door zelf ook remise aan te bieden in het spel,
|
|
|
|