Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels tric trac:

Start en doel van het spel

Tric Trac is een variant van Backgammon. In het begin start je met een bord met ieder 15 stenen (ook wel schijven genoemd). In tegenstelling tot backgammon zijn er nog geen stenen op het bord gebracht, alle 15 stenen van elke kleur staan op de balk. Zie hieronder voor de startopstelling van de stenen.Het doel van het spel is om (net als bij backgammon) al jouw stenen uit te brengen. Degene die dat als eerste doet, heeft gewonnen.


Bewegen van de stenen

Beide spelers mogen om beurten twee dobbelstenen gooien. Na het gooien van de dobbelstenen mag een speler zijn schijven indien mogelijk verplaatsen (zie hieronder voor de regels daarvoor). De richting waarin de speler zijn stenen moet verplaatsen, is voor zwart van 24 naar 1 en voor wit van 1 naar 24.

Regels van het bewegen van de stenen

Deze regel naar welke plekken je mag zetten is hetzelfde als bij backgammon. Een schijf mag alleen naar een plek verplaatst worden die of:
 • onbezet is, of
 • al bezet is door een of meerdere stenen van je eigen kleur, of
 • bezet is door precies 1 steen van de tegenstander (die wordt dan geslagen en op de balk teruggezet).
  Als je schijven op de balk hebt staan, moeten die er altijd eerst worden ingebracht. Is dat niet mogelijk, dan gaat de beurt voorbij.

  Het spelen van de worpen is anders dan backgammon, de volgende regels gelden hiervoor:
 • Gooi je 1 en 2, dan gooi je Tric Trac en mag je twee maal 1, twee maal 2, twee maal 5 en twee maal 6 zetten (ook precies in die volgorde) en mag je daarna nog eens gooien.
 • Gooi je dubbel, dan mag je eerst twee maal het gegooide zetten en daarna twee maal 7 minus het gegooide zetten (dus bij dubbel 6 mag je 2x6 en 2x1 zetten). Daarna mag je nog eens gooien.
 • Bij een normale worp (geen dubbel en geen tric trac) moet je eerst de laagste dobbelsteen zetten en daarna de hoogste.
 • Als je kunt kiezen tussen een zet waarbij je de eerstvolgende worp ook kunt zetten en een zet waarbij je de volgende worp niet meer kunt zetten, ben je verplicht de zet te doen waarbij je ook de volgende worp nog geldig kunt verzetten. Dit geldt slechts 1 verplaatsing diep.
 • Kun je een dobbelsteen niet meer zetten, dan mag je het vervolg van je worp ook niet meer zetten. Wel mag je eventueel nog dubbelgooien als je daar recht op had.

  Uitgooien en het einde van het spel

  Als je alle stenen op de vakken 1-6 (voor zwart) of 19-24 (voor wit) hebt gebracht, dan begint de uitgooifase. Die is anders dan backgammon, je moet namelijk altijd precies de steen uitgooien, zodat met het spelen van de worp de steen precies in het betreffende uitvak komt en je mag stenen niet verplaatsen binnen het vak. Degene die als eerste al zijn stenen heeft uitgebracht, wint het spel.