Speel online Bordspellen op jijbent.nl
 

Spelregels Yavalath:


Inleiding en doel van het spel

Yavalath is een spel van Cameron Browne en wordt gespeeld op een leeg hexagonaal bord. Yavalath is een spel waarvan de spelregels door een computer zijn samengesteld. Het doel is om minstens 4 stenen van jouw kleur op een rij te krijgen zonder dat je eerst 3 stenen op een rij maakt.


Normale zetten

De spelers plaatsen om de beurt een steen van de eigen kleur op een lege plek. Wit is de startende speler. Omdat de eerste speler een voordeel heeft, wordt er gespeeld met de zogenaamde 'taart regel' (pie rule). Dit houdt in dat zwart in zijn/haar eerste zet (zet 2, eerste beurt), mag kiezen: of hij legt een zwarte steen op een lege plek en dan gaat het spel normaal verder of hij wil van kleur wisselen en als wit verder gaan. Als je dat wilt, moet je op de steen klikken die wit in de eerste beurt heeft gelegd. De spelers wisselen dan van kleur en zwart (die eerst wit was) is aan beurt.

Het einde van het spel

De speler die 3 op een rij maakt (zonder dat hij er 4 op een rij heeft op het zelfde moment), verliest het spel. De speler die als eerste 4 van zijn stenen op een rij krijgt, wint het spel. Je mag niet passen en als het bord vol komt zonder een winnaar dan is het gelijkspel. Hieronder zie je dat zwart 3 op een rij moet maken om 4 op een rij van wit te voorkomen. Zwart verliest hierdoor.


Hieronder zie je dat zwart er 4 op een rij krijgt en daardoor wint.